Bόλτα στο μπαλκόνι n. 3 Τριανταφυλλιές

By Ευαγγελία - 3:19 μ.μ.

    Χτες το πρωί, μετά την πρωινή ρουτίνα βγήκα στο μπαλκόνι μου να καλημερίσω και τα λουλουδάκια μου...και τι να δω... δύο τεράστια μωβ - ροζ τριαντάφυλλα από την τελευταία μου απόκτηση!!
    Εννοείται δεν έχασα στιγμή, πήρα την μηχανή και έβγαλα αυτές τις υπέροχες φωτογραφίες.
Οπότε λοιπόν σήμερα θα μιλήσουμε για το Ρόδον...




Τριανταφυλλιά

       Η τριανταφυλλιά είναι το πιο δημοφιλές και το πιο διαδεδομένο καλλωπιστικό φυτό καθώς κατέχει τη πρώτη θέση στην εμπορία δρεπτών ανθέων.   Είναι φυλλοβόλος ή αειθαλής θάμνος και ανήκει στην  οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae). Η τριανταφυλλιά, εκτός από την ομορφιά και τα ευωδιαστά άνθη, παρέχει και αιθέριο αρωματικό λάδι εξαιρετικής ποιότητας, που παίρνουμε από τα ροδοπέταλά της και που χρησιμεύει στην παρασκευή αρωμάτων. Επίσης τα πέταλα των τριαντάφυλλων, κυρίως τα ροζ, μπορούν να γίνουν και γλυκό. Έχει πολλές ποικιλίες οι οποίες είναι όλες υβρίδια. Τα χρώματα των ανθέων ποικίλουν ενώ υπάρχουν και ποικιλίες με δίχρωμα άνθη.
     Η τριανταφυλλιά μπορεί να πολλαπλασιασθεί με σπόρο, με μοσχεύματα και με εμβολιασμό. Ο πολλαπλασιασμός με σπόρο χρησιμοποιείται κατά τη δημιουργία νέων ποικιλιών τριανταφυλλιάς. Όσον αφορά τα μοσχεύματα χρησιμοποιούνται τμήματα μαλακού ξύλου με 3 οφθαλμούς και είναι ένας τρόπος που προτιμάται για τα φυτά κήπου. Τέλος ο εμβολιασμός είναι ο πιο συχνός τρόπος πολλαπλασιασμού όσον αφορά το εμπόριο ανθέων.
    Η τριανταφυλλιά αναπτύσσεται καλύτερα σε εδάφη ουδέτερα ή ελαφρώς όξινα (pH 5,5 – 7 ), αφού πρώτα έχουμε εφαρμόσει ένα βαθύ όργωμα για καλό αερισμό και στράγγιση. Θετικά αποτελέσματα έχουμε και με τη χρήση εδαφοβελτιωτικών (κοπριά, τύρφη, περλίτη, άμμος κ.τ.λ.).  Η καλύτερη εποχή για φύτευση της τριανταφυλλιάς είναι από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο. Αν και είναι ένα φυτό περισσότερο απαιτητικό στο φως, την υγρασία και τη θερμοκρασία από ότι τα άλλα φυτά, το κλίμα της Ελλάδας είναι ιδανικό για αυτό. Κατά τη φύτευση θα πρέπει πάντα το σημείο εμβολιασμού να είναι πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Συνήθως η παραγωγή ανθέων αρχίζει 3 – 5 μήνες μετά τη φύτευση.  Το πότισμα θα πρέπει να είναι προσεκτικό και ιδιαίτερα τις πρώτες 4-6 εβδομάδες μετά τη φύτευση. Όταν πλησιάζει το στάδιο της ανθοφορίας οι ανάγκες σε άρδευση είναι αυξημένες ενώ αντίθετα δεν ισχύει το ίδιο μετά τη συγκομιδή των ανθέων και μετά το κλάδεμα.
Μια από τις καλλιεργητικές φροντίδες που ενδείκνυται είναι το επιφανειακό σκάλισμα το οποίο και θα πρέπει να πραγματοποιείται 4-5 φορές το χρόνο. Η λίπανση με φώσφορο και ασβέστιο γίνεται με ενσωμάτωση στο έδαφος πριν από τη φύτευση ενώ το άζωτο, το κάλιο, ο σίδηρος και το μαγνήσιο εφαρμόζονται εκ των υστέρων και σε περιοδικά διαστήματα. Συνίσταται να γίνεται η λίπανση σε υγρή μορφή με το πότισμα.
Είναι ένα φυτό το οποίο απαιτεί κλάδεμα. Και αυτό γιατί αν δε κλαδευτεί γίνεται ξυλοποίηση των βλαστών και μείωση της παραγωγής ανθέων. Το κλάδεμα γίνεται ανάλογα με τη ποικιλία. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει κατά το κλάδεμα να αφαιρούνται οι άγριοι βλαστοί (αυτοί που είναι κάτω από το εμβόλιο), οι ξεροί και ασθενικοί βλαστοί και όσοι έχουν κατεύθυνση προς το κέντρο του φυτού. Στις αναρριχώμενες ποικιλίες γίνεται και το αντίστοιχο κλάδεμα διαμόρφωσης ώστε να επιτύχουμε το επιθυμητό σχήμα. Επίσης καλό θα είναι να πραγματοποιείται και κορυφολόγημα δηλαδή αφαίρεση των ώριμων ανθέων, ώστε να παρατείνουμε την ανθοφορία του φυτού.
Ένας από τους πιο σοβαρούς εχθρούς της τριανταφυλλιάς είναι οι τετράνυχοι οι οποίοι προκαλούν καστανοκίτρινες κηλίδες στα φύλλα. Επίσης το φυτό προσβάλλεται από πολλά είδη αφίδων (μελίγκρες) οι οποίες εντοπίζονται στα τρυφερά μέρη του φυτού (βλαστούς, φύλλα, ανθοφόρους οφθαλμούς). Επίσης η τριανταφυλλιά μπορεί να προσβληθεί από θρίπες και νηματώδεις.
Η τριανταφυλλιά μπορεί να προσβληθεί και από μυκητολογικές ασθένειες με πιο διαδεδομένη το ωίδιο. Μπορεί εύκολα να διαγνωσθεί από το υπόλευκο επίθεμα μυκηλιακών υφών στα άνθη, τα φύλλα και τους βλαστούς. Στη περίπτωση αυτή μπορούμε να εφαρμόσουμε θειάφι. Επίσης το φυτό προσβάλλεται από τη μαύρη κηλίδωση η οποία εκδηλώνεται με μαύρες κηλίδες στα φύλλα και τους βλαστούς. Επιπλέον η τριανταφυλλιά μπορεί να προσβληθεί από βοτρύτη, περονόσπορο και σκωρίαση.


Αυτά είναι τα μπουμπούκια μου από την πρώτη μου τριανταφυλλιά.
Οι φωτογραφίες είναι περσινές καθώς φέτος βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο.



Η καινούρια μου τριανταφυλλιά είναι από τις ποικιλίες Αβράμης





Δεν είναι τέλειες;!!

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια